VoedingLaten we vooropstellen, dat de Soay's het beste af zijn in een groot natuurgebied, waar ze een natuurlijk leven kunnen leiden en waar ze kunnen kiezen wat ze eten. Ze houden van kort gras en droge sprieten, van kruidige planten en boombast, vooral van de wilg. Dat is goed voor de spijsvertering. Bij langdurig nat weer eten ze ook 's zomers hooi. Ze hebben dan minder last van dunne mest. Ze bepalen zelf wel hoeveel ze er van willen eten.

Soay's hebben een grote behoefte aan mineralen. Ze maken veel gebruik van het zoutblok, zelfs de jonge lammeren! Het zoutblok is het algemene blok, dus niet speciaal voor schapen, en ze hebben daarnaast een schapen-mineralenblok.

Bijvoeren met brokjes is alleen om ze te kunnen vangen en 's winters als de grond langdurig bevroren is of als er veel sneeuw ligt. Bijvoeren met hooi is altijd goed. Als je brokjes geeft, is het goed te bedenken, dat dit schapenras eigenlijk in zeer krappe omstandigheden ( Schotse eilanden) heel goed kan overleven, dus geef niet te veel. Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid grond, waar ze lopen.

De beschikbaarheid van vers water is essentieel. Als dit voor de schapen niet via een natuurlijke manier in de vorm van een bron, rivier of sloot beschikbaar is, moet er voor gezorgd worden dat dit voorhanden is in een bak of emmer. Deze moet af en toe worden schoongemaakt, maar wees voorzichtig met het gebruik van schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel; gebruik in plaats daarvan een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Een oplossing in de vorm van een drinkbak met automatische watertoevoer is een betere maar ook een kostbare oplossing.